Mikä on VPN?

VPN, eli Virtual Private Network (suomeksi virtuaalinen erillisverkko), on teknologia, joka luo turvallisen ja salatun yhteyden internetin yli. Tämä yhteys mahdollistaa tietojen turvallisen siirtämisen kahden pisteen välillä, ikään kuin ne olisivat suoraan yhteydessä toisiinsa samassa paikallisessa verkossa, vaikka ne voivatkin fyysisesti olla eri puolilla maailmaa.

VPN toimii usein siten, että se salaa tietoliikenteen päätelaitteen (kuten tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin) ja VPN-palvelimen välillä. Tämä salaus auttaa suojaamaan tietoja kolmansilta osapuolilta, kuten verkkopalveluntarjoajilta, hakkereilta tai vakoilijoilta.

 

Mitä hyötyä on VPN:stä

VPN  tarjoaa useita etuja, ja sen käyttö voi olla hyödyllistä monissa eri tilanteissa. Tässä on joitakin VPN:n tärkeimpiä etuja:

 1. Tietoturva ja yksityisyys:

  • VPN salaa internetliikenteesi, mikä tarkoittaa, että kukaan kolmas osapuoli, kuten verkkopalveluntarjoaja tai hakkeri, ei voi helposti tarkkailla tai varastaa henkilökohtaisia tietojasi.
 2. Anonyymi selaaminen:

  • VPN piilottaa IP-osoitteesi, mikä auttaa suojaamaan henkilöllisyyttäsi verkossa. Tämä tekee vaikeammaksi seurata tai profiloida sinua verkkoliikenteesi perusteella.
 3. Suojattu julkinen Wi-Fi:

  • Kun käytät julkista Wi-Fi-yhteyttä esimerkiksi kahviloissa tai lentokentillä, VPN salaa tiedonsiirron, estäen mahdollisia hyökkäyksiä tai tietojen urkintaa.
 4. Pääsy maantieteellisesti rajoitettuihin sisältöihin:

  • VPN mahdollistaa sijainnin vaihtamisen, mikä voi antaa sinulle mahdollisuuden käyttää sisältöä, joka on maantieteellisesti rajoitettu tietyssä maassa tai alueella.
 5. Turvallinen etätyö:

  • Jos työskentelet etänä, VPN luo turvallisen yhteyden organisaation verkkoon, mikä auttaa suojaamaan liiketoimintatietoja ja varmistamaan turvallisen etätyöskentelyn.
 6. Estää liikenteen seurannan:

  • VPN auttaa estämään verkkopalveluntarjoajia ja mainostajia seuraamasta selaustottumuksiasi ja keräämästä tietoja sinusta.
 7. Tor-verkon käyttö:

  • Monet VPN-palvelut tarjoavat mahdollisuuden käyttää Tor-verkkoa, mikä lisää vieläkin enemmän anonymiteettiä ja tietoturvaa.

On kuitenkin tärkeää huomata, että vaikka VPN tuo mukanaan monia etuja, se ei ole täydellinen ratkaisu. Esimerkiksi se ei takaa täydellistä anonymiteettiä, ja sen tehokkuus voi vaihdella palveluntarjoajasta riippuen. Lisäksi jotkut verkkopalvelut voivat estää pääsyn VPN-yhteyden kautta.