Webhotellit ja verkkotunnukset

Webhotelli ja verkkotunnus kaksi ensimmäiseksi hoidettavista asioista sen jälkeen, kun on päättänyt nettisivut tehdä itse. Yleensä nämä saa samalta palveluntarjoajalta eli webhotellia myyvät yritykset rekisteröivät verkkotunnuksen. 

Webhotelli

Webhotelli (tai hosting-palvelu) on palvelu, joka tarjoaa tallennustilaa ja muita resursseja verkkosivuston tallentamiseen ja saataville asettamiseen Internetissä. Kun luot verkkosivuston, tarvitset paikan, jossa voit tallentaa sivustosi tiedostot, kuvat, videot ja muut sisällöt. Webhotelli tarjoaa tämän tallennustilan ja mahdollistaa sivuston näkymisen Internetissä.

Webhotellit tarjoavat usein seuraavia palveluita:

  1. Tallennustila: Webhotelli tarjoaa tilaa, johon voit tallentaa sivustosi tiedostot, kuvat, videot ja muut tiedostot. Tallennustila mitataan yleensä megatavuissa (MB) tai gigatavuissa (GB).

  2. Kaistanleveys: Kaistanleveys määrittelee, kuinka paljon tietoa voi siirtyä sivustoltasi kävijän tietokoneelle tietyn ajanjakson aikana. Riittävä kaistanleveys takaa sivuston nopean latausajan.

  3. Domain-palvelut: Useimmat webhotellipalvelut tarjoavat mahdollisuuden rekisteröidä tai liittää olemassa oleva verkkotunnus sivustollesi.

  4. Sähköpostipalvelut: Monet webhotellit tarjoavat myös sähköpostipalveluita, kuten sähköpostiosoitteiden luomisen oman verkkotunnuksesi avulla.

  5. Tekninen tuki: Webhotellit tarjoavat yleensä teknistä tukea sivuston ylläpitoon liittyvissä kysymyksissä, kuten palvelimen hallinnassa, varmuuskopioinnissa ja muissa teknisissä haasteissa.

  6. Palvelintyyppi: Webhotellipalvelut voivat olla jaettuja (useat sivustot jakavat yhden palvelimen resurssit), omistetut (yksi sivusto käyttää koko palvelinta) tai pilvipohjaiset (resurssit jaetaan useiden palvelimien kesken pilvipalvelun avulla).

Webhotelli on välttämätön, kun haluat tehdä sivustostasi saatavilla internetissä. On tärkeää valita luotettava webhotellipalvelu, joka tarjoaa riittävästi tallennustilaa, kaistanleveyttä ja muita tarvittavia palveluita sivustosi vaatimusten mukaisesti.

Verkkotunnus

Verkkotunnus (tai domain) on ihmisten käyttämä helposti muistettava nimi, joka liittyy numeeriseen IP-osoitteeseen. Se toimii verkkosivuston osoitteena internetissä ja mahdollistaa käyttäjien löytää tietyn sivuston helposti.

Verkkotunnus koostuu kahdesta osasta: itse nimestä ja domain-pääteestä. Esimerkiksi www.esimerkki.fi:ssä “esimerkki” on verkkotunnuksen nimi ja “.fi” on domain-pääte. Jokainen verkkotunnus on ainutlaatuinen, ja niitä hallinnoi kansainväliset ja kansalliset domain-rekisterit.

Verkkotunnuksia käytetään useisiin tarkoituksiin, kuten:

  1. Verkkosivustot: Yleisin käyttötarkoitus on liittää verkkotunnus tiettyyn verkkosivustoon. Käyttäjät voivat kirjoittaa verkkotunnuksen selaimensa osoiteriville päästäkseen suoraan haluamalleen verkkosivustolle.

  2. Sähköposti: Verkkotunnuksia voidaan käyttää myös sähköpostiosoitteissa. Esimerkiksi info@esimerkki.fi -osoite käyttää verkkotunnusta “esimerkki.fi”.

  3. Brändin rakentaminen: Verkkotunnus voi olla tärkeä osa yrityksen brändäystä. Se auttaa luomaan tunnistettavan ja helposti muistettavan nimen, joka liittyy yrityksen verkkosivustoon.

  4. Verkkopalvelut: Verkkotunnusta voidaan käyttää myös verkkopalveluiden, kuten verkkokaupan tai blogialustan, osoitteena.

Verkkotunnukset rekisteröidään määräajaksi ja ne on uusittava säännöllisesti. Rekisteröinnistä vastaavat domain-rekisterit, jotka voivat olla kansallisia (esim., .fi Suomessa) tai kansainvälisiä (esim., .com).

On tärkeää valita hyvin harkittu ja helposti muistettava verkkotunnus, joka liittyy sivustosi tai palvelusi aiheeseen. Verkkotunnuksen valinnalla voi olla vaikutusta brändin tunnettavuuteen ja verkkoliikenteeseen.